Samenvatting gemeenteraad 19 februari
Tijdens de gemeenteraad van 19 februari bracht raadslid Joshua D’Hondt (N-VA) de problematiek rond de verkeersveiligheid en leefbaarheid langs de N42 opnieuw ter sprake. Hij uitte zijn bezorgdheid over de hoge verkeersdrukte en het gebrek aan veilige infrastructuur voor voetgangers en fietsers. D’Hondt benadrukte dat buurtbewoners zich onveilig voelen en dat de situatie recent nog verslechterd is, met als triest dieptepunt een aanrijding van een buurtbewoner langs de Gentweg.
D’Hondt hekelde het feit dat de gemeenteraad en het bestuur in het verleden aangaven dat de verkeersveiligheid er op vooruit was gegaan, terwijl volgens hem de realiteit het tegendeel bewijst, zoals het ongeval waarbij Stijn aangereden werd op de Gentweg. Hij stelde de volgende concrete vragen aan het bestuur:
- Welke maatregelen worden genomen om de veiligheid langs de Gentweg te verbeteren? + Welke maatregelen kunnen we verwachten om de leefbaarheid in deze buurt te verhogen?
- Is het bestuur nog steeds van mening dat de veiligheid langs de Gentweg positief geëvolueerd is de afgelopen maanden?
- Hoeveel ongevallen moeten er nog plaatsvinden voordat er daadwerkelijk iets verandert?
- Motorrijder gewond na ongeval N42
- Ernstig verkeersongeval op Gentweg in Herzele: Twee voertuigen perte totale
- Ongeval tussen vrachtwagen en personenvoertuig in ochtendspits op de Gentweg (N42) in Herzele
Schepen Evi Baeyens beantwoordde deze vragen als volgt:
- Op 10 maart staat een overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), aangezien de N42 een gewestweg is en de gemeente zelf geen directe aanpassingen kan doorvoeren. Ze gaf aan dat het bestuur hoopt door infrastructurele ingrepen de veiligheid en leefbaarheid te verhogen.
- Volgens de gemeente en politie hebben de verkeerslichten geen directe oorzaak in de vier geregistreerde ongevallen die plaatsvonden op de Gentweg tussen 30 augustus en 30 januari.
- Ze benadrukt dat ze elk ongeval betreurt.
Daarnaast merkte ze op dat er reeds een kleine aanpassing is gebeurd in de afstelling van de verkeerslichten, waarbij verkeer vanuit Zottegem richting Herzele langer groen krijgt.
Op de middellange termijn wordt ook gekeken naar de aanleg van een afslagstrook (2026) en mogelijke verbeteringen in de infrastructuur. De impact van de werken in Steenhuize op de verkeersdrukte wordt eveneens meegenomen in de evaluatie.
Ook raadslid Filip De Bodt (LEEF!) zette de Gentweg op de agenda. Hij kaartte de problematiek aan van de verkeersdrukte en files op de N42. Hij herinnerde schepen Baeyens aan haar eerdere belofte om contact op te nemen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en vroeg naar de voortgang in dit dossier:
- Wanneer worden de slimme verkeerslichten en de afslagstroken geïmplementeerd?
- Welke maatregelen zijn er al genomen tegen sluipverkeer in omliggende straten zoals de Armstraat?
- Is er al contact geweest met de steden Lessen en Geraardsbergen om hen aan te raden verkeer via de A8 te laten verlopen in plaats van via de E40?
- Welke reactie werd gegeven op de kritiek vanuit Geraardsbergen en Lierde?
- Hoe vordert de kilometerheffing vordert en is er vooruitgang in het doortrekken hiervan?
- Waarom verving het gemeentebestuur van Herzele zijn oorspronkelijk negatieve advies over de Rondweg door een neutrale houding?
Schepen Evi Baeyens beantwoordde deze vragen als volgt:
- Er is op 10 maart een overleg gepland staat met een verantwoordelijke van AWV, samen met de burgemeester en de politie. Tijdens deze bijeenkomst zal worden aangedrongen op prioritaire maatregelen voor veiligheid, zoals de aanleg van een zebrapad voor de schoolgaande jeugd en de verbetering van fiets- en voetpaden.
- In maart staat een verkeerstellingen gepland in de Armstraat en de Erwetegemstraat om sluipverkeer in kaart te brengen.
- Er is nog geen geweest met Lessen, maar het vervoersplan van Geraardsbergen werd reeds bekeken.
- Stad Geraardsbergen wacht af welke maatregelen AWV gaat nemen om de file te verminderen, gemeente Lierde beweert geen sluipverkeer te ervaren en wil zich niet moeien met beslissingen op Herzeels grondgebied.
- De kilometerheffing geldt momenteel van het kruispunt bij de Eurotuin tot Geraardsbergen en dat dit verder besproken wordt met stad Zottegem, waar de burgemeester zich tegen uitbreiding verzet.
Vraag 6 werd door burgemeester Benjamin Rogier beantwoord
- Destijds koos het college ervoor om geen advies uit te brengen betreft de Rondweg (rechttrekking N42). Dit werd gedaan omdat de bezwaartermijn nog niet verstreken was.
Transcript
Filip De Bodt:
De problematiek houd mij bezig van als ik in Herzele komen wonen ben en heeft veel facetten. Vorige gemeenteraad heeft Evi gezegd dat ze contact ging hebben administratie wegen en verkeer. Mijn vrienden van AWV. Um, dus ik wil de vragen even herhalen, die ik toen gesteld heb.
Er is soms file tot bij Ascoop, soms tot aan de Assestraat. Op ten duur zijn er mensen die denken dat die lichten daar gezet zijn om de aandacht van de Rondweg weg te trekken. Wanneer komen die slimme lichten en die afslagstroken? Vorige gemeenteraard had jij [Evi] gezegd dat dat voor 2026 op de planning staat. Dat is tamelijk laat, dramatisch laat. We moeten denken aan de gezondheid van de bewoners die met deze lange files tot aan Ascoop geconfronteerd worden.
- Zijn er al maatregelen genomen tegen sluipverkeer in de omliggende straten zoals de Armstraat?
- Hebben we al contact gehad met Lessen en Geraardsbergen in verband met hun vervoersplannen? Kwestie van hen aan te raden om de A8 naar Brussel te nemen in plaats van via de E40.
- Welk antwoord hebben wij gegeven op de kritiek van Geraardsbergen en Lierde?
- Werd er al vooruitgang geboekt in verband met het doortrekken van de kilometerheffing op de N42?
Iedereen weet dat het onderzoek betreft de Rondweg (N42) afgesloten is. Het college van Herzele heeft eerst negatief advies gegeven, maar dat is nu veranderd naar ‘geen advies’. En dit advies mag niet negatief of positief geïnterpreteerd worden. Dit komt er op neer dat het eerdere negatieve advies herroepen werd. Ik vraag mij af wat daar gebeurd is.
Evi Baeyens:
Op dit moment zal ik moeten antwoorden dat er niet echt vooruitgang is. In tegendeel, op een ander gebied, we hebben contact gehad met AWV. En een verantwoordelijke van daar komt op maandag 10 maart naar ons politieoverleg.
Wij betreuren dat ten zeerste als er berichtjes binnenkomen in de trant van ‘ik vind dat jammer dat ik daar dagelijks zoveel tijd in de file spendeer’. Onze opzet is nog steeds om de veiligheid op het kruispunt Gentweg – Schipstraat te garanderen, zo goed mogelijk proberen in te richten. Dus dan is het jammer dat sommige mensen alleen maar wakker liggen van een tijdsverlies. Dat betreuren wel, dergelijke berichten.
Maar betreft de veiligheid:wij zijn bezig met AWV. Ten eerste om daar een zebrapad aan te leggen. Dat is ook heel dringend voor de busleerlingen daar. Die persoon komt langs op maandag 10 maart. Wij gaan dan samen zitten, zoals ik zei, met de burgemeester en politie. Volgens AWV liggen er al plannen op tafel die in een eindfase zitten. Dus we hopen te zinspelen op onder andere, voet- en fietsinfrastructuur.
Betreft maatregelen tegen het sluipverkeer: er is een meting gepland in de Armstraat en de Erwetegemstraat in de maand maart. Dus ik hoop dat dat gebeurt in het eerste deel van maart. Dan kunnen we daarop misschien terugkomen over vier weken op de volgende gemeenteraad.
De vervoersplannen van Lessen hebben we niet bekeken, geen contact opgenomen, maar we hebben wel het vervoersplan van Geraardsbergen opgezocht, en helaas is dat zo een vrij algemeen document zoals die vervoersplannen gekend zijn, maar ik heb wel jouw opmerking genoteerd om toch telefonisch eventueel of via mail contact op te nemen en dus duidelijk te verwijzen naar die A8.
Wat de kritiek van Geraardsbergen en Lierde betreft: Geraardsbergen hebben we eigenlijk gevolgd via de krant. Waar ze toch ons nog het voordeel van de twijfel geven. Waar ze, ja, bij manier van spreken tegen de verkeerslichten zijn. Maar waar ze toch zeggen, we wachten de infrastructuur af die AWV ons belooft.
Lierde, daar krijgen we alle steun. We hebben daar contact gehad met verantwoordelijke mobiliteit en ook persoonlijk met de burgemeester. De oppositie heeft dat daar op de gemeenteraad van 27 januari gebracht. En daar hebben ze geoordeeld dat ze de lokale autonomie van Herzele niet willen ondermijnen. En dat ze geen gevoel hebben dat daar sluipverkeer in hun straten zou zijn.
De kilometerheffing loopt op dit moment van Eurotuin richting Geeraardsbergen. Ook dat gaan we bespreken op 10 maart. Maar daar moeten we dan wel ook aan tafel gaan zitten als we dat verhaal willen opentrekken met stad Zottegem, want daar is de burgemeester tegen op haar domein.
Benjamin Rogiers:
Er is inderdaad een keuze: positief, negatief of geen advies. Er is toen gekozen: geen advies, omdat de bezwaartermijn nog niet ten einde was, en dat we dus zeiden, we gaan niet voor, we gaan niet tegen, we gaan gewoon geen advies geven, en kijken wat de bezwaren zijn die binnenkomen.
Joshua D’Hondt:
Dus de veiligheid en de leefbaarheid voor de inwoners langs de N42, is een enorm probleem. Het is ondertussen al zo ver gekomen dat een aantal dagen geleden een buurtbewoner aangereden is langs de Gentweg.
Buurtbewoners die zich te voet of met de fiets willen verplaatsen, riskeren iedere keer hun leven bij gebrek aan een voetpad. De hoge verkeersdrukte die sinds de fameuze verkeerslichten er eigenlijk alleen maar op verslechterd is, dat weegt niet enkel zwaar door op de veiligheid, maar ook op de leefbaarheid van de straat. Buurtbewoners krijgen vaak te maken met verkeersagressie en ze kunnen zich eigenlijk niet eens meer te voet verplaatsen in hun straat. Ondertussen is het dus zo ver gekomen.
Ik heb de afgelopen maanden verschillende keren deze problematiek van de N42 op de agenda gezet. Ik hoor van zowel de meerderheid als de oppositie dat de verkeersveiligheid op de N42 er fel op is verbeterd.
[commotie]
Hetgeen dat ik wil aankaarten is de de afgelopen maanden zowel het bestuur als de oppositie gezegd hebben dat de verkeersveiligheid er serieus op verbeterd is op de N42. Telkens wanneer ik die probleem probeerde aan te kaarten werd het opnieuw weggelachen, maar nu is het dus zo ver gekomen dat mensen die daar wonen gewoon omver worden gereden. Ik vind het onaanvaardbaar dat we een gemeentebestuur hebben die zijn ogen sluit voor dit soort van problematiek.
Dus eigenlijk mijn vragen zijn zeer concreet:
- Welke maatregelen gaat dit bestuur nemen om de veiligheid langs de Gentweg te verbeteren?
- Welke maatregelen kunnen we verwachten om de leefbaarheid langs de Gentweg te verbeteren?
- Is dit bestuur nog altijd van mening dat de veiligheid langs de Gentweg positief geëvolueerd is de afgelopen maanden?
- Hoeveel ongevallen moeten er eigenlijk nog plaatsvinden voordat we iets van verandering kunnen zien?
Ik ben enorm benieuwd en ik wil graag antwoord op alle vragen.
Evi Baeyens:
Ja, dag Joshua. Eerst en vooral zowel aan Jo waarschijnlijk, die er net even tussen kwam, als aan Filip, als aan jou. Dank je wel voor die vraag en om eigenlijk blijvend misschien van ieder een andere invalshoek, maar blijvend vinger aan de pols te houden wat die N42 en die lichten enzo betreft. Dus dat houdt ons alert, dat is goed.
Laat ons ervan uitgaan dat jullie insteek, wat het ook mag zijn, bij iedereen toch wel als kern ‘veiligheid’ zal bedragen. En dat is nu wel duidelijk bij jouw vragen. Helaas we zijn een klein uurtje later. En ik kan niet zo heel veel andere dingen zeggen dan een uur geleden… op de vragen van raadslid Filip De Bodt.
Nu, de veiligheid langs Gentweg. Wat hebben we op dit moment gedaan? Daar keer ik nog eens even op terug, op vorige maand dan. Dus we hebben geprobeerd niet echt die Gentweg… maar dan om die kinderen, die veilige op- en afstapplaats te kunnen garanderen wat de bus betreft. Maar er is daar inderdaad wat jij nu zegt, nog marge.
Wat ik dus graag wil herhalen is dat we dus heel binnenkort, over een drietal weken, een onderhoud hebben met de AWV. We moeten daar wel in het achterhoofd blijven houden dat dat een gewestweg is, waar we zelf niet zomaar initiatieven kunnen ondernemen. Dus we gaan daar echt wel polsen.
Dat is eigenlijk jouw eerste vraag. Ik ga één en twee een beetje samen nemen, veiligheid en leefbaarheid. Dus we hopen daar door een of andere, hopelijk genoeg voldoende infrastructurele maatregelen te kunnen treffen, dat daar inderdaad de veiligheid verhoogt. Wij lezen dat ook, die dingen van die ongevallen en dergelijke.
En dat die cirkel doorbroken wordt, dat daar dus ook die leefbaarheid terugkeert voor de mensen. Dat is daarbij aansluitend willen we ook graag zeggen, dus er zijn van de periode tussen 30 augustus en 30 januari — we moesten dat opzoeken je gaf ons eigenlijk een voorzet — zijn er wel geteld vier ongevallen geregistreerd, waarbij drie stoffelijke schade en eentje lichamelijk letsel.
De politie zegt daarbij dat er geen directe rol is van die verkeerslichten. Dat kunnen zij bevestigen hier, zwart op wit. Maar laat ons daar wel eerlijk in zijn, vier ongevallen is er vijf te veel. Daar moeten we eerlijk in zijn. Dus we willen dat heel graag naar nul brengen, overal in Herzele. Dus hoeveel ongevallen moeten er nog plaatsvinden? Graag geen. Liefst geen.
En ik kan alleen maar proberen te garanderen dat het gesprek met die persoon van AWV iets uithaalt. Dat we daar dus druk kunnen zetten. Dat er uitbouw van infrastructuur komt. Dat die lichten afgesteld worden. Maar daar zit al een klein beetje marge op hoor. Ik weet niet of jullie dat al gezien hebben.Maar de mensen die van Zottegem richting Geraarsbergen rijden, die hebben langer groen. Maar daar mankeert natuurlijk die afslagstrook op dit moment.
We hopen dat dat een verbetering zal zijn. Op middellange termijn, korte durf ik niet zeggen, middellange termijn er zal nu ook wel heel wat invloed van de werken in Steenhuize zijn. Maar ja, dat is ook niet direct uitgeklaard. Dus ik hoop, ik heb nu alles een beetje samengenomen dat dat min of meer een antwoord op jouw vraag is. En dat we dat opnieuw kunnen meenemen. Dus 10 maart hebben we een afspraak naar de volgende gemeenteraad. En dan hoop ik u meer details te kunnen geven.
Joshua D’Hondt:
Oké ik hoop de volgende gemeenteraad nog meer info dan te krijgen.